Waarde taxatie

Waarde taxatie en uw bootverzekering

Helaas komen komt een schade toch regelmatig voor, schades waaraan u liever niet denkt zoals brand, diefstal of zinken en als dit ook nog tot gevolg heeft een totaal verlies is het zeer zeker geen pretje. In deze gevallen is het voor u een zorg minder als de waarde van uw boot goed vast ligt in een rapport, zogenaamd een “vaste taxatie”.

Dit betekend dat de waarde van uw boot vast ligt voor een periode van minimaal 3 jaar. De verzekeraar verklaart dan tijdens de vast gestelde periode, bij totaal verlies, de waarde welke in het rapport is vastgelegd uit te betalen.

Deze vorm van taxatie kunt u bijvoorbeeld doen

  • Bij aan koop van uw (gebruikte/2e hands) boot
  • Nadat er een (grote) refit heeft plaats gevonden
  • Als u kiest voor zekerheid bij een totaal schade

De taxatiewaarde zal ook gebruikt worden voor vaststelling van de premie, dit voorkomt ook dat u te veel premie betaald.

Als u een nieuwe boot aanschaft is de waarde bepaling vaak al in de voorwaarden geregeld zodat een vast taxatie niet nodig is.

Nieuwbouwtaxatie

Een nieuwbouwtaxatie is de waardebepaling die een nog te bouwen c.q. te verbouwen pleziervaartuig zal gaan vertegenwoordigen. Hierbij wordt een inschatting op basis van het bouwbestek *, eventuele zusterschepen, van de werf aanbieding en de marktwaarde die het pleziervaartuig na voltooiing in zal gaan nemen.

Naast de nieuwbouwtaxatie kunt u met een scheepsexpert een volledige bouwbegeleiding afspreken bij nieuwbouw, verbouw ook als u dit zelf doet.

 

Een taxatie is geen keuring.