winterstorm proof aan wal

Uw boot winterstorm proof

Winterstormen kunnen grote schade aanrichten. Denk aan boten die met bok en al worden omgeblazen. Spoorloos verdwenen jollen, luiken en afdekkleden. Voor dergelijke schade willen we je graag behoeden. Daarom raden wij de volgende preventiemaatregelen aan. Je kunt je boot het beste winterklaar laten maken door een professional. Als er dan toch schade ontstaat, kun je aanspraak maken op de verzekering. Wij geven tips voor als de boot nog in het water ligt en tips voor aan wal.

Wij noemen diverse tips voor bootbezitters in het algemeen. Maar de omstandigheden verschillen natuurlijk per boot en per locatie. Vraag daarom ook aan de havenmeester of toezichthouders wat je het beste kunt doen om stormschade te voorkomen. Ook collega-bootbezitters zijn vaak een goede informatiebron.

 In het water

 1. Zorg eerst voor voldoende afstand tot de steiger en andere vaartuigen.
 2. Goede beschutting is belangrijk, vooral voor zeiljachten met staande mast. Ligt er ijs, dan kan de boot door de wind gaan bewegen waardoor de romp kan beschadigen.
 3. Draai de wantspanners een paar slagen los en verwijder de eventuele radarreflector.
 4. Zorg dat de boot op en neer kan bewegen wanneer er – bijvoorbeeld door op- of afwaaien van het water –  hoogteverschil ontstaat.
 5. Leg de landvasten niet om de palen heen, maar door een beugel of ring op de paal. De landvasten kunnen er dan niet afschuiven.
 6. Gebruik goede landvasten en zet deze niet te steil naar beneden. Beter is het om ze gekruist aan de spiegel te zetten. Gebruik lange springen. Zorg dat de landvasten niet kunnen doorslijten. Bescherm ze eventueel met een plastic slang.
 7. Goede landvasten zijn van nylon met een diameter die is afgestemd op de bootlengte. Schoottouw is hiervoor niet geschikt. Gebruik dubbele lijnen.
 8. Voor de beroepsvaart kan het nodig zijn het vaarwater met een ijsbreker open te houden. IJsschotsen zijn een gevaar voor boten, dus zorg ervoor dat de boot niet dáár in het water ligt waar gevaren moet worden als er ijs ligt.
 9. Zogenaamde ‘snubbers’ (zware rubber rekkers tussen de landvasten aangebracht) vangen de schokken op.
 10. Leg de boot bij voorkeur niet aan de steiger vast met een oogsplits. Dan kan vanaf de steiger ruimte worden gegeven in de landvasten.
 11. Verwijder zeilen en overige losse delen zoals buiskap en huik. Haal ook de rolfok weg.
 12. Maak een afdekkleed voldoende vast, zodat de huid van de boot niet wordt beschadigd.
 13. Zorg dat bevestigingen van dekkleden niet kunnen doorslijten. Bevestig eerst een rubberstrip aan de vaste punten (bijvoorbeeld de voetrail of verschansing) en maak dan een nylonlijn aan het dekkleed vast. Ook kan geplastificeerd, dun staaldraad worden gebruikt.
 14. Demonteer, als dit mogelijk is, de scepters van de zeerailing.
 15. Zorg voor stootwillen die verzwaard zijn. Zij kunnen zich dan bij storm niet omhoog werken of omhoog waaien. Stootwillen kun je bijvoorbeeld verzwaren met een jerrycan vol water.
 16. Sportboten lopen extra risico. Bij golfslag kan water over de spiegel in de boot lopen.
 17. Zorg dat kuip- en dekafvoeren open blijven. Plaats de boot zo dat het water niet in de kuip blijft staan.
 18. Inspecteer je boot regelmatig. Zeker na zware storm, sneeuwval en extreem hoog of laag water.

Aan wal

 1. Gebruik een goede bok en ondersteun de boot voldoende én op de juiste punten. Lege olievaten zijn niet aan te bevelen; ze gaan tijdens een storm ‘wandelen’. Ondersteun grotere jachten ook onder het voor- en achterschip.
 2. Voorkom het gebruik van losse steunen zonder onderling verband. Verbind losse delen van de bok met elkaar. Beveilig de keggen op de steunen van de bok tegen uitvallen.
 3. Zeiljachten met kiel goed stempelen, zeker de jachten waarvan de mast blijft staan. Beveilig de kiel tegen zijwaartse bewegingen.
 4. Verwijder losse delen zoals cabrioletkap, zeilen, buiskap e.d.
 5. Maak jollen en roeiboten op de wal vast aan een grondanker, betonblok e.d.
 6. Beveilig boten op trailers tegen omwaaien door aan beide zijden een lijn of kabel aan de grond te bevestigen.
 7. Laat een zeilboot nooit met staande mast op een trailer overwinteren.